Bedýnka - jak a kdy?



























Pravidelná bedýnka - jak a kdy?












Potřebujete poradit?
+ 420 739 544 488

 

Najdi recept


Potřebujete poradit?

  • V košíku nemáte ještě žádné dobroty.
    Pro nakupování se přihlašte :-)
0
bedýnka

Vše co nabízíme

novinky, Vánoce, ovoce, zelenina, zima, bylinky, houby, bedýnky, přechodné, Mražené, maso, mléčné, ryby, vejce, pečivo, chlazené, potraviny, nápoje, drogerie, jídla, rawfood, bezlepkové, pro děti, pro zvířata, dárky, čtení, VÝPRODEJ

Zahřejte se zázvorem

10.11.2017

V chladném počasí naše tělo volá po stále více zahřívacích pokrmech, které nám pomohou udržet pocit tepla. Jedním z nejoblíbenějších zahřívacích koření je zázvor. My ho používáme moc rádi jak v pokrmech, tak i jako čaj. Víte jaké další účinky, kromě zahřívání, zázvor má? 

Dnes nikdo neumí s určitostí říct, odkud zázvor pochází, nejčastěji se však jako krajina původu uvádí Čína. Co víme je, že v Indii i Číně se zázvor používá již více než tři tisíce let.

Zázvor je oddenek stejnojmenné rostliny - zázvoru lékařského. Má typickou, výrazně ostrou chuť, kterou má na svědomí především látka gingerol. Ta se svým chemickým složením podobá kapsaicinu obsaženém hlavně v pálivých paprikách a čili papričkách. 
Zázvorové aromatické látky se využívají nejen v potravinářství, ale také například při výrobě parfémů a v kosmetických přípravcích.

Kromě výrazné chutě a aroma dodává jídlům i punc zdraví. Stimuluje totiž tvorbu trávicích šťáv, čímž pozitivně ovlivňuje proces trávení. Dokonce dokáže odbourávat nadýmání. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Je výborným pomocníkem při léčbě rýmy a chřipky. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a také podporuje redukci váhy. 
Zázvor není vhodný pro děti do 2 let a těhotné ženy by ho měly užívat s opatrností.

Zázvor je nepostradatelnou součástí asijských pokrmů. Výborně se hodí ke kuřecímu masu, do mrkvové nebo dýňové polévky. Sladkým koláčům, marmeládám a džemům dodá jedinečnou pikantnost, úžasný je nastrouhaný v pampeliškovém i včelím medu. Zkuste ho přidat také do koření na svařák. :) Jako koření můžete používat zázvor čerstvý nebo sušený.

Jaké jsou nejznámější pokrmy ze zázvoru?

Gari - velmi mladý zázvor nakrájený na tenoučké plátky a nakládaný v rýžovém octu a cukru. Známý jako "sushi zázvor"
Kandovaný zázvor - oloupaný zázvor, který se uvaří doměkka, poté se pomalu vaří s cukrem, než zesklovatí/ zprůhlední a nakonec se ještě v cukru obalí. Náš videorecept najdete zde.
Zázvorky - staročeské vánoční cukroví
Zázvorová limonáda - fermentovaný nápoj, označovaný častěji jako zázvorové pivo, i když alkoholu obsahuje jen zanedbatelné množství. Oblíbený je zejména ve Velké Británii.
Zázvorová limonáda (nikoliv fermentovaná) - je velice oblíbená i v letních měsících, lze ji připravit z čerstvého zázvoru anebo zázvorového sirupu
Zázvorový čaj - je u nás stále více oblíbený, zvláště s příchodem prvních chladných dní. Kdo preferuje pouze jemnou chuť zázvoru, krájí ho na plátky. Kdo si rád užívá jeho palčivost, čaj si připraví z nastrouhaného zázvoru.

Vypěstujte vlastní zázvor

Čerstvému zázvoru nechte vyrůst malé žlutavé výhonky. Květináč naplňte směsí zeminy a rašeliny a zázvor vložte do květináče výhonky směrem nahoru a zasypte zeminou tak, aby nebyly vidět. Květináč dejte na teplé slunné místo a půdu udržujte vlhkou. Za 2-3 týdny začne rostlinka růst.

Jak doma používáte zázvor nejraději? Máte svou oblíbenou zázvorovou pochoutku? Dejte nám o ní vědět!