Bedýnka - jak a kdy?



























Pravidelná bedýnka - jak a kdy?












Potřebujete poradit?
+ 420 739 544 488

 

Najdi recept


Potřebujete poradit?

  • V košíku nemáte ještě žádné dobroty.
    Pro nakupování se přihlašte :-)
0
bedýnka

Vše co nabízíme

novinky, Letní strava, ovoce, zelenina, bylinky, houby, bedýnky, přechodné, Mražené, maso, ryby, mléčné, vejce, pečivo, chlazené, potraviny, nápoje, přístroje, drogerie, jídla, rawfood, bezlepkové, pro děti, pro zvířata, dárky, čtení, VÝPRODEJ

Skladujte potraviny správně

14.04.2017

Špatně skladované potraviny ztrácejí na kvalitě a mohou se rychle kazit. Skladujete čerstvé potraviny správně? Podívejte se na pár jednoduchých triků a rad. 

1. Skladujte zeleninu odděleně od ovoce. Zvláštní pozornost věnujte uložení jablek, které urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny ve své blízkosti.

2. Ovoce i zeleninu myjte až před přímou spotřebou. Pokud je umyjete dříve a až později budete spotřebovávat, budou se kazit rychleji. Výjimkou jsou saláty, viz bod 6.

3. Ne vše patří do lednice. Rajčata, avokáda, citrusy a banány neuchovávejte v lednici. Snižuje se tím jejich kvalita a přichází o svou chuť a aroma. Do lednice je přesuňte teprve, když začnou přezrávat a potřebujete, aby ještě den-dva vydržely, než je spotřebujete.

4. Exotické ovoce určeno k dozrání nechte v pokojové teplotě, nikdy ho nedávejte do lednice. Při kontrole zralosti tiskněte ovoce velice jemně. Při silném promačkání mohou začít daná místa rychle hnít. Banány není nutné zkoušet hmatem. Jak vypadá zralý banán se dozvíte tady.

5. Z jemných bylinek sundejte gumičku/plastový obal, seřízněte stonky a dejte do sklenice s vodou, jako kytku. Můžete je takto nechat asi čtyři dny na lince anebo asi sedm dní v lednici. Nezapomeňte jednou za dva dny vodu vyměnit. Více o skladování bylinek tady.

6. Jako nejlepší způsob skladování salátů se nám ověřil následující postup. Salátové listy umyjte ve studené vodě a osušte v odstředivce. Listy dejte do mísy a překryjte ji utěrkou namočenou ve studené vodě a důkladně vyždímanou. Skladujte v lednici a když utěrka bude téměř suchá, opět ji namočte a vyždímejte. Salát vám takto vydrží asi pět dnů a máte ho připravený kdykoliv si vzpomenete.

7. Jahody a další bobulové ovoce jsou velice náchylné a je vhodné je zpracovat nejpozději den po doručení. O skladování chřestu se dočtete tady.

8. Všechny potraviny průběžně kontrolujte.

9. Udržujte svou lednici čistou! Dopřejte ji pravidelné a důkladné čištění jednou za měsíc. U této příležitosti z lednice také vytřiďte vše, co již nepoužíváte. K umytí a odstranění pachů z lednice úžasně funguje BIKA a octový čistič od Tierra Verde.

10. Zbývá vám v lednici a mrazáku mnoho jídla, které vyhazujete? Začněte plánovat. Když si naplánujete jídla, které budete vařit a podle toho budete nakupovat, zbyde vám mnohem méně surovin, se kterými si nebudete umět rady. Domácí marmelády, chutneys a jiné vlastní výrobky, včetně zmražených surovin a jídel si vždy popište - název a datum výroby či zmražení.

 

Vypozorovali jste jedinečný trik na skladování nějaké potraviny? Dejte nám o tom vědět na info@freshbedynky.cz anebo se rovnou podělte se všemi na Facebooku a Instagramu. Wink