Bedýnka - jak a kdy?



























Pravidelná bedýnka - jak a kdy?












Potřebujete poradit?
+ 420 739 544 488

 

Najdi recept


Potřebujete poradit?

  • V košíku nemáte ještě žádné dobroty.
    Pro nakupování se přihlašte :-)
0
bedýnka

Vše co nabízíme

novinky, Vánoce, ovoce, zelenina, zima, bylinky, houby, bedýnky, přechodné, Mražené, maso, mléčné, ryby, vejce, pečivo, chlazené, potraviny, nápoje, drogerie, jídla, rawfood, bezlepkové, pro děti, pro zvířata, dárky, čtení, VÝPRODEJ

Pět důvodů proč vyzkoušet pohanku

30.11.2017

Pohanka pochází z jihovýchodní Asie. Na naše území se dostala v 13. století během nájezdů Tatarů a během let se stala tradiční potravinou chudých slovanských vrstev.

Patří mezi pseudoobiloviny, tedy není obilnou trávou, ale její hlavní zásobní látkou je škrob. Pohanka neobsahuje lepek.

Proč ji vyzkoušet

1.     je cenným zdrojem rutinu, který podporuje působení vitaminu C, zvyšuje elasticitu cév a pomáhá léčit cévní nemoci

2.     obsahuje zinek, ten posiluje obranyschopnosti sliznic

3.     napomáhá detoxikovat játra

4.     pročišťuje a posiluje střeva

5.     vyživuje a zahřívá tělo, proto je vhodná zejména v zimě

V kuchyni

Pohanka má specifickou chuť, která nechutná každému. Zvlášť děti a manželé mívají výhrady. Nebojte se nic, i vaše rodina si může užívat blahodárných účinků pohanky s chutí. Stačí dělat malé fígle. Například smíchejte pohanku s bílou rýží v poměru 1:1 (obě ale uvařte zvlášť).

Oblíbená je chuťová kombinacehoubami, červenou cibulí, špenátem, nebo kapustou.

Mouka z pohanky je výborná do sladkých i slaných těst, kde se obyčejně používá v různých poměrech s jinou moukou. Pokud ji smícháte s moukou bílou, výrazně tím zlepšíte stravitelnost a dodáte výživovou hodnotu. Doporučujeme nahradit 1/3 až 1/2 mouky.

Pohankové vločky jsou výborné na zahušťování polévek, zeleninových omáček a do sladkých kaší. Vyrobíte z nich také nočky do polévek.

Nasucho opraženými pohankovými kroupami doplňte ovocné saláty a kompoty.

Základní příprava

1 díl pohanky na 1 až 1,5 dílu vody

Pohanku propláchněte, zalijte horkou vodou, a pod pokličkou na mírném ohni vařte cca 10 min.

Další využití rostliny

Čaje - listy a slupky obsahují více rutinu, než kroupy a využívají se do čajových směsí. Nejvíce rutinu obsahuje čerstvá nať.

Polštářky - pohankové slupky se s oblibou používají jako náplň do polštářků. Polštářek z pohankových slupek je prodyšný a má mikromasážní účinky. Je vhodný na nahřívání a přikládání na bolavá a studená místa. V zimě takový obklad prospěje zejména ledvinám.