Bedýnka - jak a kdy?



























Pravidelná bedýnka - jak a kdy?












Potřebujete poradit?
+ 420 739 544 488

 

Najdi recept


Potřebujete poradit?

  • V košíku nemáte ještě žádné dobroty.
    Pro nakupování se přihlašte :-)
0
bedýnka

Vše co nabízíme

novinky, ovoce, zelenina, podzimní strava, bylinky, houby, bedýnky, přechodné, Mražené, maso, mléčné, ryby, vejce, pečivo, chlazené, potraviny, nápoje, přístroje, drogerie, jídla, rawfood, bezlepkové, pro děti, pro zvířata, dárky, čtení, VÝPRODEJ

Do podzimu bez chřipek

16.09.2017

Podzim je obdobím sklizně a hodování. Je to ten pravý čas pro zpracování a uskladnění plodů slunného léta a především, jde o důležité období, během kterého si můžeme vytvořit zásoby energie, abychom v zimě byli méně náchylní k nemocem, únavě a splínům. 

 

Venku prší, tělo se vysušuje

Přestože je podzim obdobím častých dešťů, reakce našeho těla na toto počasí je vysychání. Stejně jako na stromě listí usychá a padá, tak i naše tělo se potýká se suchem. Všimnout si to můžete na stavu pokožky a vlasů, ale také například větší žízní.

Nejvíce náchylnými orgány jsou na podzim plíce a tlusté střevo. Dostatek vlhkosti jim zabezpečí potraviny jako houby, namočená semena a ořechy, vejce, med. Co do chutě, správným vodítkem vám bude chuť přirozeně sladká a sladkokyselá. Pomáhá totiž v těle schraňovat tekutiny.

Začněte vařit

Nejvhodnější tepelnou úpravou je vaření. Pro jemné nahřátí zeleniny použijte páru. Možná vás překvapí, že v páře zelenina poměrně rychle změkne. Když potřebujete rychlou teplou zeleninovou přílohu, hlasujeme za páru. 
Čerstvou zeleninu na talíři postupně ubírejte a k hlavnímu jídlu ji servírujte spíš doplňkově.

Citron v zimě není vhodným zdrojem C-éčka 

Obecně má ovoce ochlazující charakter, zvlášť ovoce exotické. Proto bychom ho s ochlazením měli začít omezovat. A čím tedy C-éčko a další vitamíny a enzymy tělu dodat? Výborným zdrojem je kysané zelí, šípkový čaj, hroznové víno...
Další, výrazně ochlazující potravinou jsou mléčné produkty. Ty navíc i zahleňují, proto bychom je již měli také omezit a ráno zcela vynechat.

Čeští vymítači neduhů aneb intezivní dávka přírodní prevence

Česnek
Česnek se s oblibou označuje za přírodní antibiotikum. Možná tedy stojí za zvážení, jak moc v našich kuchyních zdomácněl. Používejte ho častěji, než v létě, ale není nutné dopovat se jím dlouhodobě na denní bázi.

Křen
Naproti česneku, křen jakoby z talířů postupně mizel. Přitom jeho síla je nepopiratelná. Jen si zkuste nastrouhat čerstvý křen a uvidíte sami. Anebo i neuvidíte, protože křen vás rozbrečí podobně, jako silná cibule. Pokud vám nechutná, ale chcete využít jeho účinků, zkuste pár plátků křenu vyvařit v polévce, omáčce...

Kysané zelí
Kysaná zelenina obsahuje mnoho vitaminů a enzymů. V minulosti byla jejich cenným zdrojem v zimním obdobím, kdy čerstvé ovoce a zelenina nebyly k dispozici. Dnes na kysanou zeleninu nejsme tolik odkázaní, určitě nám ale prospěje. Podporuje trávení a působí blahodárně na střevní mikrofloru. Kysaná zelenina by se měla jíst často, ale v malých dávkách.

Chléb náš vezdejší

Na podzim jsou vhodné vařené obiloviny jako kroupy, jáhly, rýže, pro intenzivnější zahřátí je vhodná pohanka.


Jako zdroj bílkovin jsou výborné luštěniny, tempeh a tofu, ale nemusíte se bát zařazovat také víc masa. Co se ochladilo, možná jste si sami všimli, že na něj už máte větší chuť, než v létě. K masu servírujte teplé zeleninové přílohy s bylinkami. Dobře vám udělají především masovo-zeleninové vývary, které jsou skvělé i na snídani.


Ideální zelenina a ovoce? Řiďte se přirozenou sezonou: červená řepa, kapusta, cibule, zelí, kedluben, dýně, tuřín, kořenová zelenina, hrušky, jablka, švestky, hroznové víno...

Okořeňte si to

Koření napomáhá pokrmům získat zahřívací charakter. Jeho palčivost rozpouští hleny a podporuje protiparazitický vliv jídla. Kromě běžného koření a bylinek nezapomeňte například na čerstvý zázvor a kurkumu

Všechny podzimní potraviny najdete na jednom místě >>

Pohoda na denním pořádku

Na podzim se energie přírody stahuje a přirozeně se i člověk začíná více uzavírat do sebe. S chladnějším počasím vyvíjíme méně tělesné aktivity, více se zabýváme svými myšlenkami, můžeme být více smutní a rozladění. 
Náladu si zlepšíte jednoduchým protahovacím cvičením a hlubokým dýcháním v průběhu dne. Věnujte víc času sobě a aktivitám, které vám přináší radost. Co může být typičtější, než zapálit si svíčku s uklidňující vůní levandule, zachumlat se do hřejivé deky, usrkávat teplý čaj a číst si?

Spánek - čím dříve, tím lépe

Zalezte si do pelechu o něco dřív, než v létě. Dřívější tma k tomu i sama vybízí. Vaše tělo tak bude mít víc času na regeneraci, kterou při změně počasí nutně potřebuje.