Bedýnka - jak a kdy?



























Pravidelná bedýnka - jak a kdy?












Potřebujete poradit?
+ 420 739 544 488

 

Najdi recept


Potřebujete poradit?

  • V košíku nemáte ještě žádné dobroty.
    Pro nakupování se přihlašte :-)
0
bedýnka

Vše co nabízíme

novinky, VÝPRODEJ, ovoce, zelenina, bylinky, houby, bedýnky, přechodné, Mražené, maso, mléčné, Sklizeno, ryby, vejce, pečivo, chlazené, potraviny, nápoje, drogerie, jídla, rawfood, bezlepkové, pro děti, pro zvířata, dárky, čtení

Aby nám v zimě bylo teplo

17.11.2017

Zima je nejvhodnějším obdobím pro zklidnění. I když je v naší uspěchané době náročné držet se poklidné aury tohoto ročního období, zkuste se inspirovat přirozeností, zkušeností předků a východních medicín. Ať už si vyberete to, co vašemu tělu nejvíce prospěje, anebo to, co vám nejlépe zapadne do časového fondu, vždy to bude krok tým správným směrem.

Co se děje v těle

V tradiční čínské medicíně je zima symbolizovaná elementem vody. V životě člověka element vody představuje stáří, klid, moudrost a vnitřní bohatství. Ohroženými orgány jsou ledviny a močový měchýř. Je potřeba je zahřívat teplým oblečením, především v oblasti beder a nohou – chodidel. Intensivní práce a studium ledviny také oslabují a působí negativně i na slezinu. Dobře chráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu nejen v zimě.

Tělo potřebuje zahřívací a silně vyživující stravu a dostatečný fyzický i psychický odpočinek.

Typickou chutí je slaná

Dochucujte kvalitní solí, sojovou omáčkou, umeoctem, miso pastou. Zkuste také gomasio, což jsou opražená sezamová semínka rozmělněná v hmoždíři s trochou soli. Je to úžasné dochucovadlo k salátům, pečené zelenině, hustým polévkám...

Vaření je základ

Nejvhodnější tepelnou úpravou je vaření na nižším plameni, ale dlouze. Hodí se také pečení. Snídaně, oběd i večeře by měly být teplé. 

V zimě jsou výborné zejména hutné polévky, například mrkvová se zázvorem, batátová s hráškem, bramboračka, pastiňáková, boršč, pórková, fazolová... Do polévek doporučujeme používat zeleninové i masové vývary. Dodají ještě více živin, a také lepší chuť.

Polévky se nebojte ani na snídani. Šálek teplého vývaru je skvělým startem dne. Studené snídaně zpomalují trávení a spalování, což naše tělo ve výsledku obírá o cennou energii, které je v zimě nedostatek.

Pokud si ani v tomto ročním období nemůžete odpustit čerstvé šťávy, doplňte je o zahřívací koření. Výborně poslouží například odšťavněný zázvor.

Vhodné potraviny

Zažívání je v zimě více uzpůsobené pro příjem masa, než v létě. I tak by se mělo jíst spíše v menších porcích, pokud si ovšem po obědě nejdete dát šlofíka. V tom případě vám nemusí vadit, že trávení vám trošku „odkrví mozek“. Maso kombinujte s bylinkami a podávejte se zeleninovými přílohami.

Nebojte se přiměřené konzumace živočišných tuků, jako je sádlo, škvarky, slanina či máslo. V rozumné míře mohou v zimě tělu dobře prospět.

Ze zeleniny sahejte zejména po červené řepě, dýních, kořenové zelenině, cibuli, zelí, pevných ředkvích...

obilovin má výrazně zahřívací efekt pohanka, vhodné jsou i jáhly.

Nezapomínejte na luštěniny namáčené přes noc. Výborné jsou pokrmy z červené čočky, hrachu, cizrny, fazolí...

Přichází také čas sušeného ovoce, hub, ořechů a semen. Vše ideálně předem namočené.

Mezi zahřívající a zemité koření patří bobkový list, nové koření, pepř, česnek, skořice, hřebíček, zázvor, křen, badyán, římský kmín...

Nelze opomenout kurkumu. Aby ji tělo dokázalo vstřebat, musí se „rozpustit“ v tuku. To není žádný problém, protože většinou vaření začíná na tuku. Kurkumu přidávejte až ke konci vaření. V kombinaci s černým pepřem se jedná a známou protirakovinnou dvojku. Kurkumu lze použít čerstvou i sušenou mletou. V menším množství se nemusíte bát přidat ji také do sladkých jídel. Kurkuma napomáhá trávení a detoxikuje játra. Kurkumín, který způsobuje výrazné žlutooranžové zbarvení, má výrazné antioxidační účinky.

Z pečiva je vždy nejvhodnější kvasový chléb z kvalitního zrna.

Pro dodání vitamínů a enzymů naši předci využívali kvašenou zeleninu. V současné době si kvašená zelenina opět získává svoji oblibu a můžete si ji dělat sami doma anebo koupit v podobě klasického zelí či například korejského kimchi. Kysaná zelenina je podle nás lepší volbou než vitaminové doplňky.

A co ovoce? Obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek, ale na tělo má ochlazující efekt. Ideálním způsobem je ovoce prohřát na pánvi, například s trochou moštu a kořením jako je skořice nebo hřebíček. Takový ovocný kompot je výborný samotný i k dochucení obilných kaší.

Výběr potravin vhodných na zimu >> 

Přirozený rytmus dne nám napovídá, že je lepší zalézt si do pelechu dříve a pokud máte možnost, klidně si i déle pospat. Zima je čas, kdy se máme ponořit více do sebe, přemýšlet o uplynulém roce a posuzovat, co jsme se naučili, čeho jsme dosáhli, co bychom chtěli změnit.